ЗА ЛЕТЕРА КАТАЛОГ УСЛУГИ ПОРЪЧКИ РАЗПРОСТРАНЕНИЕ
EN  БГ
ЦЕНИ НА УЧЕБНИЦИ НА ИЗДАТЕЛСТВО "ЛЕТЕРА" ЗА 2-ри - 7-ми КЛАС, ОДОБРЕНИ ОТ МОН (САМО ЗА УЧИЛИЩА И ОБЩИНИ) - 2018/19г.
ЦЕНИ НА УЧЕБНИ ПОМАГАЛА "LOGICO PRIMO" НА ИЗДАТЕЛСТВО "ЛЕТЕРА" ЗА ПГ, ОДОБРЕНИ ОТ МОМН ЗА УЧИЛИЩА, ДЕТСКИ ГРАДИНИ И ОБЩИНИ) - 2018/19г.
Каталог > Художествена литература > Преводна литература > ЛЕТЕРА ХИТ КОЛЕКЦИЯ
Безнадеждна любов
Безнадеждна любов

от Ахмет Митхат Eефенди


В началото на ХХ век в Турция назрява недоволство от диктаторския режим на султан Абдул Хамид. Авангард в стремежа към модернизация на турското общество става движението на младотурците, жестоко преследвани от режима. Европейските нрави и порядки срещат както горещ прием, така и отпор от консервативните среди. В тези времена на доносничество и корупция се развива и историята в романа.
Събитийната му нишка е изградена върху плана за отмъщение на изоставената Джейлян – свободомислеща девойка, приела идеите на феминизма. Нейният приятел Нуруллах, за когото тя е решила да се омъжи, не е във възторг от любовните й чувства, макар че са израснали заедно като съседски деца, обсъждали са темите за любовта, флирта, взаимоотношенията между мъжа и жената. Джейлян се влюбва в Нуруллах, но той, притеснен от нейните нетрадиционни и свободни разбирания за брака, остава глух за нейните чувства. Случва се така, че един ден Джейлян успява да упои със съно­творни Нуруллах. Не след дълго му съобщава, че е бременна. Нуруллах решава, че е най-добре да напусне Джейлян, от която очаква само неприятности. Набързо се сгодява с Ахдийе. Щом научава за годежа му, Джейлян разбира, че е пренебрегната и търси реванш...

Ахмет Митхат Eефенди (1844–1912) е сред класиците на новата турска литература. Бил е журналист, автор, преводач и издател. В творбите си е известен като Ахмет Митхат Eфенди, за да се отличава от съвременния му политик Мидхат паша. Политическата му ориентация е сравнително консервативна. От 1878 г. издава вестник, озаглавен Tercüman-ı Hakikat (Тълкувател на истината), сътрудничи и на вестник Basiret. Той е плодовит писател, литературното му наследство наброява повече от 250 произведения. Благодарение на неговите усилия на турски са представени значими руски писатели като Толстой, Лермонтов и Пушкин. Бил е покровител и учител на Фатма Алие, една от най-известните турски авторки.


меки корици,
цветни,
224 с.,
20 лв.,
ISBN: 978-619-179-144-6