ЗА ЛЕТЕРА КАТАЛОГ УСЛУГИ ПОРЪЧКИ РАЗПРОСТРАНЕНИЕ
EN  БГ
ЦЕНИ НА УЧЕБНИЦИ НА ИЗДАТЕЛСТВО "ЛЕТЕРА" ЗА 2-ри - 7-ми КЛАС, ОДОБРЕНИ ОТ МОН (САМО ЗА УЧИЛИЩА И ОБЩИНИ) - 2018/19г.
ЦЕНИ НА УЧЕБНИ ПОМАГАЛА "LOGICO PRIMO" НА ИЗДАТЕЛСТВО "ЛЕТЕРА" ЗА ПГ, ОДОБРЕНИ ОТ МОМН ЗА УЧИЛИЩА, ДЕТСКИ ГРАДИНИ И ОБЩИНИ) - 2018/19г.
Каталог > Художествена литература > Преводна литература > Художествена документалистика
Пловдивска хроника
Пловдивска хроника

от Никола Алваджиев


Книгата, която читателите нарекоха ПЛОВДИВСКАТА БИБЛИЯ

В своята знаменита книга пловдивският летописец Никола Алваджиев сладкодумно разказва как е
изглеждала днеш­ната Европейска столица на културата в началото на миналия век, как е протичал градският живот по онова време. Вече четири десетилетия след първото издание читатели, журналисти и литературоведи продължават да сочат „Хрониката“ на Алваджиев като най-популярната книга в съвременната пловдивска летописна школа.

Голямата особеност (и голямата хубост) на тази книга е, че без да е хроника, летопис, роман или научен труд, тя обединява хрониката с летописа, романа с науч­ния труд, есето с мемоара, за да се получи една рядко пълнокръвна, интересна, богата с нюанси книга за Пловдив от началото на ХХ век.
Ние имаме много описания, истории и въобще книги, посветени на села и градове, но може спокойно да се каже, че даже в най-добрите между тях възкресяването на един град не е осъществено с такава сила на внушението, в такива детайли и пълнота на изображението, както е извършено това в книгата на Алваджиев за Пловдив. Излишно е да казвам, че съдбата на тази творба е напълно заслужена, искам да кажа успехът й. Тя се че­те като роман, а е точна като алгебра.
Николай Хайтов

Никола Стоянов Алваджиев е роден на 11 септември 1900 г. в Пловдив, където преминава целият му житейски, професионален и творчески път до кончината му на 23 декември 1974 г. Копривщенският му корен го свързва в близко родство с Димчо Дебелянов - майката е първа бра­товчедка на поета.
Близо две десетилетия от трудовата му дейност (до 1944 г.) преминават в Пловдивската община като началник на тогавашната социална служба “Общински грижи”. По това време пише първата си кни­га - “В сенките на древния Пловдив” (1937 г.), преработена за второ издание през 2010 г.
През 1971 г. излиза знаменитата “Пловдивска хроника”, която му носи голяма популярност, наградата “Пловдив” за литература през 1972 г.
и орден “Кирил и Методий” I степен. Второто издание на пловдив­ската “Библия”, както читателите нарекоха книгата, е през 1984 г. и третото - през 2000 г.
Други негови книги са “Паметта на един град” (1972 г.) - в съавторство с Иван Терзийски и Христо Джамбов, и “Старинни черкви в Пловдив” (2000 г.). Уникален не само за Пловдив, но и за страната е неговият труд за произхода на имената на пловдивските улици, послужил като основа за издадения през 2005 г. справочник.
Удостоен е с Почетния знак на град Пловдив през 1968 г. за своята публицистична, обществена и историко-изследователска дейност. Посмъртно е обявен за почетен гражданин на Пловдив. В сборника “Пловдивските почетни граждани” Никола Алваджиев е определен ка­то най-яркото име в съвременната пловдивска летописна школа.
В центъра на Стария град срещу входа на Етнографския музей е поставен барелеф, на който е написано: “На пловдивския летописец от признателното гражданство”. Днес една тиха пловдивска улица бли­зо до любимия му Бунарджик носи името на Пловдиволюбеца. В символичното седмо тепе на Пловдив на Никола Алваджиев е отредено място сред най-видните писатели и поети, родени или творили в Плов­див - като Иван Вазов, Димчо Дебелянов, Захари Стоянов, Найден Геров, Петко и Пенчо Славейкови, Димитър Димов и др.


твърди корици,
368 с.,
17 лв.,
ISBN: 978-619-179-044-9