ЗА ЛЕТЕРА КАТАЛОГ УСЛУГИ ПОРЪЧКИ РАЗПРОСТРАНЕНИЕ
EN  БГ
ЦЕНИ НА УЧЕБНИЦИ НА ИЗДАТЕЛСТВО "ЛЕТЕРА" ЗА 2-ри - 7-ми КЛАС, ОДОБРЕНИ ОТ МОН (САМО ЗА УЧИЛИЩА И ОБЩИНИ) - 2018/19г.
ЦЕНИ НА УЧЕБНИ ПОМАГАЛА "LOGICO PRIMO" НА ИЗДАТЕЛСТВО "ЛЕТЕРА" ЗА ПГ, ОДОБРЕНИ ОТ МОМН ЗА УЧИЛИЩА, ДЕТСКИ ГРАДИНИ И ОБЩИНИ) - 2018/19г.
Каталог > Художествена литература > Преводна литература > ИЗБРАНИ РОМАНИ
Портата на греха
Портата на греха

от Ойя Байдар


Поетичен и драматичен разказ за любовта, греха, възмездието и свободата

Частица от духа на един велик град, в който легендата се преплита с истината, а историята – с фантазията

Ойя Байдар е родена през 1940 г. година в Истанбул. Като ученичка във Френския девически лицей пише първия си роман „Деца, забравени от Аллах”. Изключена е от училище за това. Завършва „Социология” в Истанбулския университет и става асистент. Социалистка, член на Турската работническа партия и член на Синдиката на турските преподаватели, тя получава признание като писател и разследващ журналист. От 1980 до 1992 г. е емигрант в Германия. Там посреща рухването на социалистическата система. През 1991 г. година пише повестта „Сбогом, Альоша”, която е отличена с наградата „Сабахаттин Али”, а през 1993 г. за „Котешки писма” получава наградата за роман „Юнус Нади”. След завръщането си в Турция Ойя Байдар е редактор в „Енциклопедия Истанбул”. През 1998 г. издава романа си „Завръщане за никъде”, а през 2000 г. – „Гореща пепел”, с който през следващата година печели наградата за роман „Орхан Кемал”.

Тео произхожда от така наречените истанбулски гърци. Неговият баща е антиквар, занимаващ се с нелегален трафик на исторически ценности. Семейството е принудено да напусне Турция през 1974 г. На 38 години Тео е уважаван византолог, привлечен от корените си и се завръща в родния Истанбул, за да открие Порфирената порта, на чиито следи попада случайно в древен византийски ръкопис. Дали легендарната порта е само мит, въображение или реалност – на този въпрос трябва да си отговори ученият, сблъсквайки се с ужасяващата действителност на политическите гонения и полицейските репресии в съвременна Турция. И всичко това на фона на пищните багри на буйно разцъфтелите истанбулски ергювани – лилаво-пурпурни, теменужено-морави, розови, алени.
Ойя Байдар води повествованието динамично и напрегнато, с много неочаквани обрати. Романът впечатлява с дълбок психологизъм, драматизъм и детайлно познаване на човешката природа. А изненадващият финал е венец на тази запомняща се книга.

Романът е получил литературната награда „Джевдет Кудрет”за 2004


меки корици,
цветни,
536 с.,
15,00 лв.,
ISBN: 978-954-516-918-2