ЗА ЛЕТЕРА КАТАЛОГ УСЛУГИ ПОРЪЧКИ РАЗПРОСТРАНЕНИЕ
EN  БГ
ЦЕНИ НА УЧЕБНИЦИ НА ИЗДАТЕЛСТВО "ЛЕТЕРА" ЗА 2-ри - 7-ми КЛАС, ОДОБРЕНИ ОТ МОН (САМО ЗА УЧИЛИЩА И ОБЩИНИ) - 2018/19г.
ЦЕНИ НА УЧЕБНИ ПОМАГАЛА "LOGICO PRIMO" НА ИЗДАТЕЛСТВО "ЛЕТЕРА" ЗА ПГ, ОДОБРЕНИ ОТ МОМН ЗА УЧИЛИЩА, ДЕТСКИ ГРАДИНИ И ОБЩИНИ) - 2018/19г.
Каталог > Художествена литература > Преводна литература > ИЗБРАНИ РОМАНИ
Лейла
Лейла

от Феридун Заимоглу


Феридун Заимоглу е роден през 1964 г. в анадолското градче Болу. Живее в Германия от 35 години. Следва изкуство и медицина в Кил, където и до момента работи като писател, сценарист и журналист. За творчеството си е отличен с редица литературни награди.
В романа си „Лейла” той описва трагедиите, нещастията и борбата за живот на своите герои от първата половина на двадесети век в Турция. През погледа на малката Лейла Феридун Заимоглу разказва трогателната и впечатляваща история на турско семейство от Анадола. Това е разказ за властта на една религия, за ежедневната злоупотреба на мъжете с нея и за лутанията на мюсюлманското общество между традиционното и модерното.
Лейла е най-малката дъщеря в голямо семейство, където деспотичният й баща властва с желязна ръка над съпругата и децата си. Останал без работа, той се опитва да си стъпи на краката, захващайки се с какви ли не съмнителни сделки. След безуспешния си опит да се преборят с тиранията вкъщи братята на Лейла тръгват по свой собствен път, а сестрите й остават в очакване на мъжа, който ще бъде избран за техен жених, и не спират да вярват в голямата любов. Малката Лейла успява да си извоюва малки свободи, който бързо са й отнети, когато става жена.
Едничката цел на всички е да се откопчат от задушаващата бедност и ограниченията. Единственият начин за това е да се поеме на Запад.
Един ден Лейла попада по следите на мрачна семейна тайна...
Има ли изход от вътрешната борба между предаността към семейството и религията и копнежа за лична свобода и щастие?

Награди:

o 2002 г. – награда „Хебел“
o 2003 г. – награда на журито в конкурса „Бахман“ в Клагенфурт
o 2004 г. – награда „Аделберт фон Шамисо“
o 2005 г. – награда „Хуго Бал“
o 2007 г. – награда “Гримелсхаузен”
o 2008 г. – “Корине”

Отзиви:
Оливър Ян:
o “Лейла” е най-амбициозната творба на Феридун Заимоглу, който изравя темата за романа от живота и съдбата на поколението на своите родители – цяло поколение жени, които живеят на ръба между подчинение и бунт, и всичко това, предадено по един впечатляващ начин.”
o “През погледа на Лейла, читателят добива пълна представа за Турция такава, каквато е била през 50-те и 60-те години на миналия век – свят, в който целомъдрието, суеверията и забраните във възпитанието, диктуват детството и младостта.”
o “Феридун Заимоглу придава лице на едно цяло поколение жени, които са били забравени, защото изглеждат незначителни и смирени, но в същото време са силни и обичат живота.”


твърди корици,
черно-бели,
478 с.,
15,00 лв.,
ISBN: 978-954-516-747-8