ЗА ЛЕТЕРА КАТАЛОГ УСЛУГИ ПОРЪЧКИ РАЗПРОСТРАНЕНИЕ
EN  БГ
ЦЕНИ НА УЧЕБНИЦИ НА ИЗДАТЕЛСТВО "ЛЕТЕРА" ЗА 2-ри - 7-ми КЛАС, ОДОБРЕНИ ОТ МОН (САМО ЗА УЧИЛИЩА И ОБЩИНИ) - 2018/19г.
ЦЕНИ НА УЧЕБНИ ПОМАГАЛА "LOGICO PRIMO" НА ИЗДАТЕЛСТВО "ЛЕТЕРА" ЗА ПГ, ОДОБРЕНИ ОТ МОМН ЗА УЧИЛИЩА, ДЕТСКИ ГРАДИНИ И ОБЩИНИ) - 2018/19г.
Каталог > Художествена литература > Преводна литература > СЪВРЕМЕННА КЛАСИКА
Орехови двори
Орехови двори

от Миленко Йергович


Превод от хърватски: Рада Шарланджиева

През 1905 г. дърводелецът Август Лишчар получава необичайна поръчка от Дубровник: да измайстори подходящ подарък за едно неродено дете. Майсторът решава да изработи от орехово дърво умалено копие на семейната къща на своя клиент, заедно с цялата покъщнина и с всичките є обитатели. Великолепен подарък за малката Регина…
Но историята на Йергович започва доста по-късно, в наши дни, в едно полицейско управление, където отегчена служителка се сблъсква със странните обстоятелства около смъртта на „лудата Манда“, която е именно онази Регина Сикирич, родена през 1905 г.
Между тези два епизода се разиграват житейските и любовни истории на няколко поколения, които Миленко Йергович умело обединява във впечатляваща семейна сага. Без нито за миг да изпуска нишките на своите истории, той повежда читателя през силно политизираната и драматична история на Западните Балкани от разпадането на Османската империя през бомбардировката на Дубровник в началото на 90-те години до наши дни
Йергович впечатлява с умението си да чува тътена на историята и пращенето на пожарите, които изпепеляват душите, но и да им се съпротивлява, защото знае – ДВОРИТЕ ГИ ИМА!

МИЛЕНКО ЙЕРГОВИЧ е сред най-нашумелите и превеждани писатели на южнославянските литератури. Роден (1966) в Сараево, той завършва литература в Сараевския университет. През първите шестнайсет месеца на последната война в Босна работи като кореспондент за хърватските медии от обсадения град. След това се преселва в Загреб, където живее и твори и до днес.
Миленко Йергович е автор на дванадесет романа, на повести и новели, няколко стихосбирки, сборници с разкази, кратка проза и есета. Активно пише литературна критика и поддържа личен
електронен сайт за литература. Негови книги са преведени на почти всички европейски
езици и на фарси. „Орехови двори” е преведен на немски, френски, испански, италиански, литовски, словенски, предстои и първото англоезично издание на романа.


„Орехови двори" е безспорният връх в творчеството на Миленко Йергович дотук... Майсторска
фреска на ХХ век през историята на един дубровнишки род.
Мухарем Баздул, литературен критик

Епохална творба в балканската и европейската литература
Льо Монд дипломатик

Монументален, покоряващ, неустоим роман
Йейл Юнивърсити Прес

Йергович е европейският Маркес
Wienerinтвърди корици,
цветни,
576 с.,
19,90 лв.,
ISBN: ISBN 978-619-179-037-1